Pohybom proti nadváhe a bolesti chrbta

580 | 7 min

Každá bolesť chrbta má svoju príčinu. Nepodceňujte preto prevenciu a majte zodpovedný prístup k zdravému životnému štýlu – pre zlepšenie a dlhodobé udržanie dobrého zdravotného stavu sú zásadnými.

Téma zdravého životného štýlu je skloňovaná vo všetkých pádoch a jednoznačne platí, že jeho dodržiavaním je možné predchádzať mnohým zdravotným ťažkostiam. Ide o spôsob života, súčasťou ktorého je vhodná a vyvážená strava, správny pitný režim, dostatočný pohyb, kvalitný spánok, pričom je nutné dbať aj na rovnováhu po psychickej a fyzickej stránke, prácou a relaxáciou. Spolu s prevenciou je zdravý životný štýl základom zdravia.

Pohyb = základ života

Pohyb, predovšetkým pravidelný, je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu, ale je tiež najlepšou prevenciou mnohých civilizačných ochorení, vrátane bolesti chrbta. Pohybová aktivita podporuje činnosť srdca, pľúc, ovplyvňuje látkový metabolizmus, lymfatický aj nervový systém. Nedostatok pohybu potom môže viesť k zlej flexibilite a oslabeniu až „stuhnutiu“ svalov na chrbte, panvici a končatinách. Dochádza tak k nesprávnemu držaniu tela, čo spôsobuje bolestivosť najmä dolnej časti chrbta a krčnej chrbtice.

Preto je dobré myslieť na prevenciu bolesti chrbta v podobe pohybu a určite nemusí ísť o vrcholové výkony. Stačí vyhradiť si pár minút na niekoľko cvikov zameraných na posilnenie svalov, najmä stredu tela, tzv. core, ktorým označujeme skupinu svalov hlbokého stabilizačného systému. Ich posilnením docielime správne držanie tela a môžeme odstrániť problémy s bolesťami chrbta, krčnej chrbtice, ale aj bedier, kolená a ramien. Dôležitá je však pravidelnosť cvičenia. Pohyb tiež výrazne obmedzuje vznik nadváhy a obezity, a pomáha predchádzať bolesti spojené s chrbticou a kĺbmi.

Mať váhu pod kontrolou

Všeobecne platí, že nadváha vystavuje človeka väčšiemu riziku bolesti chrbta, kĺbov a svalového napätia. Často sa k nej pripája únava, problémy s dýchaním, dýchavičnosť. Nadváha aj obezita môžu významne prispieť k symptómom spojeným s osteoporózou (strata hustoty kostnej hmoty a náchylnosť k zlomeninám), osteoartrózou (bolestivé degeneratívne ochorenie kĺbov), reumatoidnou artritídou a autoimunitným ochorením, poškodením platničiek, spinálnou stenózou (zúženie chrbticového kanála) alebo spondylolistézou (posun stavcov). Jednou z oblastí chrbtice, ktorá je najnáchylnejšia voči vyššej hmotnosti je dolná časť chrbta, teda bedrová chrbtica. Všeobecne je teda pri bolesti chrbta potrebné myslieť na reguláciu prebytočných kíl, ktoré zaťažujú nielen chrbát, ale celý organizmus a snažiť sa o optimálnu úroveň fyzickej kondície pre správnu podporu chrbtice.

Poznáte svoj BMI index?

Nadváha a obezita sa často zamieňajú, platí však, že nadváha je označovaná ako predstupeň, alebo aj prvé štádium obezity. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je pre európsku populáciu určovaná indexom telesnej hmotnosti, takzvaným BMI (body-mass index).

Tento skríningový ukazovateľ orientačne napovedá, či má človek normálnu váhu, stretáva sa s nadváhou alebo naopak trpí podváhou. Výpočet sa robí jednoducho – index vyjadruje pomer medzi telesnou hmotnosťou a výškou, zohľadňuje sa aj vek a pohlavie. Pri detailnejších medicínskych meraniach sa berie do úvahy aj fyzická záťaž, demografické údaje a ďalšie faktory.

Ako ideálna váha sa uvádza BMI index 18,5 až 25, od BMI 30 do 40 ide o obezitu 1. a 2. stupňa. Váha s BMI 40 a vyššie je potom označovaná ako obezita 3. stupňa alebo morbídna obezita.

Nadváha a obezita sú bohužiaľ aj limitáciou na výkon intervenčných techník na pracoviskách EuroPainClinics. Kontraindikáciou na ich výkon je potom BMI viac ako 35, kedy je vlastná realizácia výkonov obmedzená dĺžkou použitého inštrumentária (pracovných nástrojov). Intervenčné techniky tak môžu byť nepresné, často aj nevykonateľné a nemôžu viesť k efektívnemu výsledku. Optimalizácia hmotnosti je potom úplne namieste.

Mať zdravý a silný chrbát je prianím každého, a preto je zároveň na mieste myslieť na to, ako bolesti chrbta preventívne predchádzať. Pokiaľ sa rozhodnete znížiť hmotnosť, je vhodné a výhodné vyhľadať priamo odborníka na túto oblasť – nutričného terapeuta, výživového poradcu alebo priamo lekára-dietológa a nechať si kvalifikovane poradiť na ceste k úprave hmotnosti. V ambulanciách našich pracovísk EuroPainClinics sa tiež môžete zveriť našim lekárom-špecialistom s vašim problémom a vypočuť si ich odporúčania, ako postupovať ďalej.

TIPY, ako prispieť k chudnutiu (a proti bolesti chrbta)

Pohyb predovšetkým

Choďte, hýbte sa, cvičte a obmedzte alebo kompenzujte pohybom aktivity, pri ktorých dlho sedíte, napríklad v práci pri počítači alebo doma pri televízii. Za pohyb sa počíta aj každodenná prechádzka, alebo len vystúpenie z električky o dve zastávky skôr.

Dbajte na správne držanie tela

Držanie tela sprevádza každý náš pohyb 24 hodín denne. Pokiaľ nie sú dobre nastavené pohybové vzory, vzniká nerovnováha medzi svalovými reťazcami a preťažovanie štruktúr, ktoré vedie k bolesti, predovšetkým chrbta a krku. Správne nastavenie tela, tzv. fyziologické držanie tela, vás naučia skúsení fyzioterapeuti. Dbajte tiež na budovanie a posilňovanie chrbtového a krčného svalstva.

Stavte na vyvážený príjem pestrej stravy

Je známe, že akékoľvek cvičenie sa pri chudnutí míňa s účinkom, pokiaľ sa nespojí s úpravou jedálnička. Vyváženú a pestrú stravu tvoria základné potraviny ako ovocie, zelenina, cereálie, obilniny, mäso, ryby, hydina, mliečne výrobky a tuky a oleje. Pri primeranom príjme potravy je udržiavaný pod kontrolou energetický príjem, teda kalórie. Nadbytočný energetický príjem by mal byť vždy kompenzovaný pohybom.

Dobre sa vyspite

Spanie na nevhodnom matraci a zlý spôsob vstávania z postele sú zlozvyky ovplyvňujúce bolesť chrbta, ktorým sa však dá ľahko predísť. Osvojte si správne vstávanie z lôžka: v ľahu na chrbte najskôr pokrčíte nohy v kolenách, v prípade spania na ľavej strane postele sa pretočíte na ľavý bok, spustíte nohy z postele a zároveň sa pomocou zapretia o pravú ruku a ľavé predlaktia, ktoré sú vedľa seba umiestnené pred hrudníkom, posadíte. Dbajte tiež na kvalitu svojho matraca. A predovšetkým ¬– uistite sa, že máte dostatok spánku!

Použité zdroje: