Vysunutie platničky a sedavý spôsob života

1380 | 5 min

Sedíte často pri počítači, v aute za volantom alebo za pracovnou priehradkou a máte pocit, že sa kvôli bolesti v chrbte už nemôžete doslova ani pohnúť? Skúste si reálne spočítať, koľko času v tejto pozícii denne strávite. Dlhodobo a nesprávne vykonávaná pozícia sedu môže zásadne poškodzovať chrbticu a je tiež častou príčinou vzniku vysunutia platničky.  

Poškodené medzistavcové platničky ako jedna z podskupín bolesti chrbta, odborne dorzalgia, sú podľa aktuálnych štatistických údajov na Slovensku príčinou hospitalizácie takmer 40 000 pacientov ročne v nemocničných zariadeniach. Podľa typu základných diagnóz sa potom bolesti chrbta pohybujú v prvej polovici dvadsiatich najčastejších.  

3 najčastejšie chyby pri sedení

Hrbíme sa

Najtypickejší spôsob nesprávneho sedenia, ku ktorému nás núti najmä nízka plocha stola a zle nastavená vzdialenosť stoličky. Okrem bolesti chrbta sa tento spôsob prejavuje bolesťou hlavy, ramien a rúk. Čo sa deje pri hrbení sa na stoličke? Trup sa nakláňa dopredu a tým sa predsúva krčná chrbtica a hlava. Ramená sa vyťahujú, prsné a medzilopatkové svaly sa skracujú. Zovretie hrudného koša bráni správnemu dýchaniu a okysličovaniu, dochádza k tlaku na pľúca, brucho a ďalšie vnútorné orgány. Tým sa zároveň zvyšuje tlak na medzistavcové platničky, ktorým sa nedostáva dostatočného okysličovania a prekrvovania. Tlak môže časom spôsobiť vysunutie. 

Nakláňame sana jednu stranu s opieraním o lakeť

Tento častý spôsob podopierania sa vykonávame viac-menej podvedome, aby sme uľavili jednej či druhej strane tela. Jeho dôsledky sú predovšetkým zaťaženie lakťa, uvoľnenie hlbokých stabilizačných svalov a jednostranný tlak na chrbticu a brušné orgány. Tým zároveň tlačíme na platničky, ktoré sa opäť vinou nedostatočného prekrvovania a okysličovania môžu zaťažovať až prejaviť vysunutím. Nakláňanie má negatívny vplyv aj na funkciu srdca, žalúdka a ďalších orgánov tráviaceho ústrojenstva. 

Sedíme s prekríženou nohou

Tento zlý návyk až zlozvyk drvivej väčšiny z nás spôsobuje predovšetkým extrémne zaťaženie bedier. Bedrový kĺb sa posúva do nesprávnej polohy, mení sa postavenie panvy, vzniká skoliotické vybočenie chrbtice do strany a rastie tlak na platničky. Prekríženie nôh je spojené s nesprávnym prekrvovaním, čo môže mať za dôsledok vznik kŕčových žíl, viesť k opuchom až k riziku krvnej zrazeniny – trombózy. Dlhodobé sedenie sa skríženou nohou zvyšuje krvný tlak, čo nepriaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém. Typické je pre túto pozíciu brnenie, mravčenie a necitlivosť v nohe.

TIPY NA SPRÁVNE SEDENIE BEZ BOLESTI CHRBTA

  • Dbajte na správnu výšku sedu: chodidlá sú umiestnené celou plochou na podlahe, kolená sú v pravom uhle.
  • Celým chrbtom sa opierajte o zadnú oporu stoličky.
  • Dbajte na to, aby bol trup vzpriamený, hlava smerovala hore bez poklesu brady, ramená padali smerom dole.
  • Neseďte so skríženými nohami (nebezpečenstvo vzniku krvných zrazenín, poškodenie bedier).
  • Neseďte iba na okraji stoličky.
  • Neseďte pri práci dlhšie ako 6 hodín a robte si 15 – 20-minútové prestávky.
  • Striedajte polohy sed  –  stoj  – pretiahnutie!
  • Pravidelne sa preťahujte, napríklad vzpažte ruky a vykonávajte mierne rotácie na obe strany.
  • Môžete využiť loptu na sedenie – o správnom použití sa poraďte so svojím lekárom alebo fyzioterapeutom.

Liečba platničky v EuroPainClinics – zvoľte liečebné riešenie včas

Bolesť chrbta spôsobená vysunutím platničky je pre človeka záťažou spojenou s fyzickou aj psychickou nepohodou. Pokiaľ dlhodobo pozorujete tento typ bolesti a ak patríte do skupiny ohrozenej dôsledkami dlhodobého sedenia, neotáľajte s návštevou lekára. Vysunutie platničky ako zdroj bolesti potvrdí niektorá zo zobrazovacích metód, ideálne magnetická rezonancia, a pretože chrbticu nie je možné ničím nahradiť, začnite s liečbou čo najskôr.

Miniinvazívne a endoskopické výkony poskytované na našich pracoviskách EuroPainClinics ponúkajú širokú možnosť liečebných riešení a s vašimi ťažkosťami sme pripravení vám pomôcť. 

V ideálnom prípade je užitočné liečbu paralelne kombinovať s fyzioterapiou, ktorej cieľom je naučiť sa správne pohybové návyky, vrátane tých základných, ako je správne sedenie, vstávanie či držanie tela pre stabilitu chrbtice a odstránenie bolesti.

Informujte sa kedykoľvek o možnosti liečby na našich pracoviskách prostredníctvom služby E-konzultácie!