MUDr. Rapčan o inovácii v liečbe fazetového syndrómu

703 | 2 min

Tému diagnostiky a liečby fazetových alebo medzistavcových kĺbov s využitím miniinvazívnych a endoskopických techník rozvinul medicínsky riaditeľ MUDr. Róbert Rapčan, FIPP, MBA, PhD., v decembrovom vydaní časopisu Moje zdravie. Predstavil zároveň inovatívny prístup liečby s použitím nového endoskopického systému nemeckej firmy MaxMore J@blation, ktorého medzinárodným školiteľom je vymenovaný.

Medzistavcové alebo fazetové kĺby sú malé párové kĺby zaisťujúce spojenie stavcov chrbtice. Napriek tomu, že sa jedná o drobné kĺby, pre správnu funkciu chrbtice je ich funkcia viac než významná. Vymedzujú rozsah vzájomného pohybu stavcov, dodávajú chrbtici ohybnosť a umožňujú nám predkláňať sa, zakláňať sa a otáčať trupom. Medzistavcové kĺby tiež pomáhajú predísť skĺznutiu alebo pretočeniu stavca.

Práve tieto malé kĺby sú však veľmi častou príčinou bolesti chrbta, najmä v bedrovej a krčnej časti chrbtice, a to až ve 40 až 70 %.

Celý článok čítajte tu:

Zdroj: Náhľady rozhovoru časopis Moje zdravie 12/2021. Vydavateľstvo Versa Interactive and Publishing, s.r.o., vydanie 3. 12. 2021.