Čo je dobré vedieť o chrbtici

2851 | 6 min

Chrbtica ako centrálna osa ľudského tela je dômyselná a doslova fascinujúca štruktúra, ktorá plní rad dôležitých funkcií. Svojím usporiadaním prepája rôzne časti pohybového aparátu a umožňuje nám realizovať pohyb, nesie váhu nášho tela a vytvára ochranné prostredie pre chrbticovú miechu. Pozrime sa na niektoré fakty a zaujímavosti.

Chrbticu tvorí 33 až 34 prstencovitých kostí – stavcov a delí sa do piatich hlavných častí. Krčná (cervical) chrbtica má 7 stavcov s označením C1–C7, hrudná (thoracic) chrbtica má 12 hrudných stavcov (Th1–Th12) a bedrovú (lumbar) chrbticu tvorí 5 bedrových stavcov (L1–L5 ). Kosť krížová (os sacrum) vzniká zrastom 5 krížových stavcov s označením S1–S5. Kostrč (os coccygis) je zakrpatená časť chrbtice, ktorá vzniká zrastom 4 až 5 kostrčných stavcov (Co1–Co5).

Pamätáte si, kde na chrbtici nájdeme Atlas? Jedná sa o prvý, najvyšší stavec krčnej chrbtice (C1), ktorý umožňuje kývanie hlavy vpred a vzad. Obrateľ je pomenovaný po gréckom mytologickom obri, ktorý podľa povesti držal na svojej šiji nebeskú klenbu. Pretože rovnako nesie hlavu, je jeho označenie také „nosič“. Váhu hlavy, ktorá je okolo 4,5 kg, pomáha nosiť také druhý krčný stavec Axis alebo čapovec (C2), ktorý zároveň umožňuje otáčanie hlavy do strán.

Každý z chrbticových úsekov má vlastný typ stavcov. Prvé dva vyššie zmienené krčné obratle majú svoju špecifickú stavbu, ostatné sa všeobecne skladajú z troch hlavných častí – tela, oblúka a výbežkov. Najmasívnejšou časťou stavcov je ich telo. Telá krčných stavcov sú úzke, ich výška sa pohybuje okolo 1,4 až 1,6 cm a majú spíše trojuholníkový tvar. Smerom nadol sa prirodzene zvyšujú nároky na nosnosť obrancov vzhľadom na váhu orgánov a ostatných štruktúr, ktoré musí chrbtica nosiť. Preto sa telá stavcov stávajú silnejšími – pri hrudných stavcoch činí ich výška okolo 2 až 2,5 cm, bedrové stavce s telami obličkovitého tvaru a výškou 3 cm sú potom najťažšími a najmohutnejšími.

Zľava: krčný, hrudný, bedrový stavec – ilustračné foto

Vnútri chrbticového kanála je uložená chrbticová miecha, zložitý zväzok nervových vlákien dlhý okolo 40 až 45 cm. Môžeme si ju predstaviť ako „šnúru povrazov“. Má tvar splošteného valca a je väčšinou len o niečo silnejší ako tužka. Tiahne sa od mozgu až k lumbosakrálnemu úseku chrbtice (rozhranie bedrových kĺbov a kríža). Chrbtica spoločne s väzmi a svalmi miechu ohýba, ale zároveň chráni. Mozgovomiešny mok prebiehajúci chrbticovým kanálom funguje ako tlmič otrasov. Chrbticový (epidurálny) priestor chráni zase miechu ako vankúš z tuku a spojivových tkanív. Z miechy vystupuje 31 párov miechových nervov medzerami medzi stavcami, ktoré od seba oddeľujú platničky. Dráždenie nervov v dôsledku poškodenia platničky je príčinou bolesti chrbta.

Pod dolným koncom miechy, asi v úrovni bedrových obrancov L1-L2 sa miechové nervy označujú termínom cauda equina, čo v preklade z latinčiny znamená „konský chvost“, ktorý tieto vlákna usporiadaním pripomínajú. Pri útlaku, dráždení nervových koreňov v tejto oblasti – najmä vysunutím platničky, vzniká vzácne ochorenie, tzv. syndróm kaudy, pre ktorý je typická porucha hybnosti a citlivosti končatiny, vystreľujúca bolesť chrbta do končatín, niekedy s prejavom inkontinencie alebo poruchou funkcie močového mechúra či čriev.

Chrbticová miecha, chrbtica, ilustračné foto

Vedeli ste, že …

  • Hoci sa môže zdať, že chrbtica je ako rovná tyč, v skutočnosti je zakrivená do dvojitého „S“. Zakrivenie chrbtice umožňuje držať rovnováhu, stáť vzpriamene a niesť našu telesnú váhu.
  • Chrbtica má cez 120 svalov, okolo 220 jednotlivých väzov a 100 kĺbov, ktoré zaisťujú rozsah a flexibilitu pohybu.
  • Chrbtica tvorí cca 35% výšky človeka – v priemere u muža je to okolo 70 cm, u ženy 60 cm.
  • Chrbtica je pružná oveľa viac, než si myslíme. Pokiaľ by sa oddelila od tela, mohla by vytvoriť až 2/3 celého kruhu.
  • Chrbticová miecha ako jedna z najdôležitejších častí nášho tela váži iba 35 gramov.

Prečo sme ráno vyššie ako večer

Zmena výšky človeka súvisí s množstvom tekutiny v medzistavcových platničkách, ktorá sa v priebehu dňa mení. Počas spánku, keď je telo v pokoji, je chrbtica vystavená minimálnej záťaži a zmenám osmotického tlaku. To spôsobuje, že v tele prítomnú tekutinu platničky „nasávajú ako huba“ a nadobúdajú na objeme. Ráno sa tak prebúdzame vyššie o cca 1 až 2 centimetre, o ktoré na konci dňa prichádzame, pretože zaťaženie platničiek váhou tela odvádza tekutinu do okolitých tkanív a spôsobuje ich stenčenie.

Zanechávajme chrbtici „dobré spomienky

Uvádza sa, že denne prebehne prostredníctvom neurónov čiže nervových buniek miechy medzi mozgom a telom okolo milióna elektrických nervových správ. Pokiaľ sa nám prihodí určitá bolestivá udalosť, potom si vnem bolesti zapamätá mozog aj telo po dlhší časový úsek. Príkladom je pribuchnutá ruka do dverí, kedy si bolesť ešte pár dní po udalosti uvedomujeme. Je to preto, že chrbtica má vďaka mieche schopnosť si pamätať. To je pre nás impulzom udržiavať chrbticu stále v dobrej kondícii ako prevenciu bolesti chrbta, obrazne povedané v dobrých „spomienkach“, ktoré si bude pamätať – ako je správny postoj, strečing, posilňovanie chrbtového svalstva.

Každá z častí chrbtice, či už sú to stavce, platničky, kĺby, svaly, väzy alebo nervy, je citlivá na poškodenie a zranenie, ktoré ľahko privodí bolesť chrbta. V EuroPainClinics sa dôsledne zaoberáme príčinou vašej bolesti as pomocou precíznej intervenčnej diagnostiky hľadáme jej zdroj.

Neváhajte obrátiť sa na našich špecialistov, ktorí vám ponúknu najvhodnejšie riešenie v rámci našej špecializácie, alebo odporučia iné možnosti liečby. Prvým krokom k vašej liečbe je online konzultácia, na základe ktorej odborne posúdime, či vám môžeme pomôcť. Bezplatnú službu E-konzultácia môžete využiť kedykoľvek!

Použité zdroje:

ncbi.nlm.nih.gov
spine-health.com
my.clevelandclinic.org
wikipedia.org
wikiskripta.eu
ftvs.cuni.cz
nzip.cz