Vápnik a horčík: základ správnej stavby kostí

648 | 5 min

Kosť je pevná ako oceľ a zároveň ľahká ako hliník. Je zásobárňou dôležitých minerálnych látok a miestom, kde sa tvoria nové krvné bunky. Jedny z kľúčových minerálov pre ich správny a zdravý vývoj sú vápnik a horčík.

Kosť sa vyvíja už od vnútromaternicového vývoja z väziva a chrupavky. Procesom osifikácie alebo kostnatenia dochádza k ukladaniu minerálnych látok a solí, predovšetkým fosforečnanov a uhličitanov vápnika a chrupavka sa mení na kostné tkanivo. Kostná hmota sa vytvára zhruba do veku tridsiatich rokov, potom jej množstvo klesá. Preto je nutné všímať si zmeny, ktoré sa s kosťami dejú a poskytovať im potrebnú výživu, aby zostali pevné a zdravé.

VÁPNIK (Calcium)

Vápnik je základným „stavebným materiálom“ kostrového aparátu, ktorý tvorí pätinu hmotnosti zdravého ľudského tela. Je minerálom, ktorý sa v našom tele vyskytuje v najväčšom množstve – telo dospelého človeka má asi kilogram vápnika a celých 99% sa nachádza v kostiach a zuboch. Zostávajúce percento je potom rozložené do svalov a mäkkých tkanív. Ukladanie vápnika do kostnej hmoty významne napomáha vitamín D, ktorý prijímame hlavne zo slnečného žiarenia av menšej miere aj v potrave. Preto je nutné dbať aj na jeho dostatočný príjem, aby telo vápnik mohlo správne využiť. Vápnik je dôležitý aj pre srdcovú činnosť, správnu funkciu svalov a nervov a prispieva k zrážanlivosti krvi.

Keď vápnik v tele chýba

Vápnik strácame bežnými telesnými pochodmi, ako vylučovanie potu, moču a stolice, ale aj vypadávaním vlasov, odlupovaním pokožky či stratou nechtovej hmoty. Pokiaľ nie je vápnika dostatok, telo si ho berie z kostí, ktoré sa tak stávajú slabšími a krehkejšími. Úbytok vápnika z kostnej hmoty sa prejavuje u starších osôb alebo u osôb s nedostatkom pohybu či nedostatočným príjmom vápnika. Dochádza k rednutiu kostí a vzniku osteoporózy. Kosti sa ľahšie lámu a zlomeniny sa horšie liečia.

Typickými príznakmi nízkej hladiny vápnika sú svalové kŕče, šklbanie a mravčenie v okolí úst alebo v prstoch. Vysoká hladina vápnika sa prejavuje slabosťou, nedostatkom energie, stratou chuti do jedla, zvracaním, zápchou, bolesťami kostí, ai.

Ako telu dodať telu vápnik

Aby naše kosti a chrbtica zostali silné a pružné, treba dbať na pravidelné doplňovanie vápnika. Bežne stačí pravidelne zaraďovať potraviny, ktoré ho obsahujú dostatok, najmä:

• mliečne výrobky, sójové mlieko, tofu

• listová zelenina tmavozelenej farby (kučeravý kel, špenát, brokolica, čínska kapusta, rebarbora)

• ryby (sardinky, losos)

• semienka mak, chia semienka)

• orechy, ovsené vločky

• minerálky ai.

HORČÍK (MAGNESIUM)

Pre správnu stavbu a štruktúru kostí a celkové zdravie organizmu je ďalším dôležitým minerálom horčík, ktorý významne napomáha regulovať hladiny vápnika a vitamínu D. To je dôležité s ohľadom na pohybové ťažkosti, ktoré nadbytok vápnika môže vyvolávať. Z pohľadu množstva prvkov zastúpených v tele zastupuje tento minerál štvrté miesto, jeho význam je však nesporný – zúčastňuje sa na 300 biochemických funkciách organizmu. V kostiach sa nachádza asi 60% horčíka z jeho celkového množstva v tele.

Keď horčík v tele chýba

Horčík sa podieľa na nervových prenosoch a sťahovaní svalov, podporuje ich uvoľnenie a zbavuje nás tak bolesti pri pohybe. Rovnako tak sa podieľa aj na riadení srdcového svalu, má teda obrovský význam pre správnu srdcovú činnosť a rytmus. Má pozitívny vplyv aj na naše duševné zdravie. Dokáže „upokojiť nervy“, pomáha regulovať nepokoj, stres, depresívne stavy a napomáha pokojnému spaniu a dodáva telu energiu.

Ste unavení? Bolí vás hlava, máte brnenie v prstoch? Chytajú vás kŕče do lýtok? Práve tieto prejavy môžu signalizovať nedostatok horčíka v tele a môžu s nimi súvisieť stavy nervozity, podráždenosti, poruchy srdcovej činnosti – napríklad „búšenie“ srdca. Pokiaľ pociťujete zdravotné ťažkosti dlhodobejšie, navštívte čo najskôr svojho lekára a konzultujte s ním symptómy, ktoré môžu súvisieť aj s oveľa závažnejšou zdravotnou príčinou.

Ako telu dodať horčík

Zamerajte sa na skladbu svojej stravy a zaraďujte do svojho jedálnička potraviny bohaté na horčík, ktorý je prospešný celému telu. Najviac horčíka obsahujú:

  • Ovocie – pomaranče, marhule, citróny, grepy, jablká, avokádo, banán

• Zelenina – špenát, mangold, kapusta, brokolica, zemiaky, žltá kukurica

• Strukoviny – sója, červená fazuľa, šošovica, cereálie – biela pšenica, pšeno

• Orechy – kešu, para orechy, mandle, rôzne semienka (sezam, slnečnice), kakao

• Vajcia, ryby a morské plody

Pestrá a vyvážená strava je všeobecne základom celkovej rovnováhy tela. Platí preto dbať na vyrovnaný príjem všetkých vitamínov, minerálov a ďalších prvkov, ktoré potrebuje. Pokiaľ si nie ste istí, môžete svoj jedálniček konzultovať s lekárom alebo nutričným špecialistom.

Použité zdroje:

Wikipedia.org
Healthline.com
Healthharvard.edu
Textový archiv EuroPainClinics